05 march 2020

Mediacafé: Wie stopt fake news op sociale media?

20u00 - 21u30
Zebrastraat
Zebrastraat 32
9000 Gent
Google Maps

Het debat over nepnieuws op sociale media laait de afgelopen tijd almaar vaker op. Wat is ertegen te doen, wie is verantwoordelijk en waar staan we nu?
Sociale media presenteren zich als platformen met zeer beperkte verantwoordelijkheid voor inhoud, terwijl veel mensen er hun nieuws halen. De EU riep Facebook, Twitter en Google meermaals op snel actie te ondernemen tegen fake news en desinformatie, anders dreigen maatregelen. De vraag is of er al genoeg gebeurt. Onlangs nog trok nieuwsmedium Nu.nl zich terug als laatste factcheckpartner van Facebook in Nederland omdat het factchecken van politici niet werd toegestaan. Wie is verantwoordelijk voor het bestrijden van nepnieuws op sociale media? Hoe garandeer je tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting? Welke rol speelt de journaliek?

Dominique Deckmyn (De Standaard, redacteur Cultuur en Media) leidt de discussie met o.a. Tim Pauwels (ombudsman VRT NWS), Alexander Pleijter (expert online journalistiek en factchecking, Universiteit Leiden) en journalist Bette Dam.

 

Meer informatie