22/11/2015

De Morgen wint European Newspaper Award

De jury van de European Newspaper of the Year heeft De Morgen bekroond als nationaal nieuwsmedium. De prijs is een van de hoogste Europese onderscheidingen voor het concept en het design van dagbladen.

Andere winnaars dit jaar zijn de lokale krant Kvinnheringen uit Noorwegen, de regionale krant Ara uit Spanje en Expresso uit Portugal, dat wekelijks verschijnt. De jury selecteerde de vier winnaars uit 196 inzendingen uit 26 landen.

In april van dit jaar won De Morgen al de internationale prijs van ‘World’s Best Designed Newspaper’. Net zoals de eerste prijs bekroont deze award de lay-outvernieuwing die artdirector Arne Depuydt met behulp van zijn team en de Poolse designer Jacek Utko vorig jaar doorvoerde. Durf en creativiteit met respect voor tekst en fotografie is de basisgedachte achter de vormgeving. In tegenstelling tot de vormgevers van heel wat andere internationale kranten steken die van De Morgen hun energie niet alleen in de voorpagina van de krant, maar hebben ze oog voor elke pagina.

Net als hoofdredacteurs Lisbeth Imbo en An Goovaerts is Depuydt zeer tevreden met deze prijs: “Onze pogingen om het verschil te maken werpen hun vruchten af en worden internationaal opgemerkt. Op een moment waarop het cruciaal is om de lezer duidelijk en goed te informeren, is deze erkenning belangrijker dan ooit.”

Dat vormgeving in het DNA van De Morgen zit, bewijst het feit dat de krant voor de derde keer deze toonaangevende prijs wint. Ook in 2004 en 2006 ontving De Morgen de award.

De zakenkrant De Tijd is de enige andere Belgische krant die de prijs in ontvangst mocht nemen. Dat gebeurde in 2012.

In mei 2016 zal de 17de uitreiking van de award plaatsvinden in Wenen.

Bron: De Persgroep