31/07/2019

Mediahuis NV voltooid de overname van Independent News & Media plc (‘INM’)

Mediahuis NV (‘Mediahuis’) is verheugd te kunnen bevestigen dat de overname van Independent News & Media plc (‘INM’) werd afgerond via een door het Ierse High Court goedgekeurde Scheme of Arrangement, overeenkomstig Hoofdstuk 1 van Deel 9 van de Ierse Vennootschapswet van 2014. Na de registratie van de beslissing van de High Court bij de Registrar of Companies zijn de bepalingen van het Scheme of Arrangement ondertussen ook effectief in werking getreden.

  

Wijzigingen binnen de raad van bestuur en directie van INM 

Nu de overname een feit is, voert Mediahuis met ingang van vandaag een aantal wijzigingen door binnen de  directie en de raad van bestuur van INM. Tevens zal een Executive Committee worden opgericht.

− Michael Doorly heeft ontslag genomen als Chief Executive Officer (CEO) van INM. Michael Doorly, die in oktober 2017 aangesteld werd als CEO en voordien een aantal senior functies bekleedde binnen de onderneming, is inmiddels ook teruggetreden als bestuurder van INM.

− Marc Vangeel, voormalig CEO van Telegraaf Media Groep (TMG), volgt Michael Doorly op als CEO van INM. Marc Vangeel kan bogen op een loopbaan van meer dan 25 jaar in de mediasector en vervulde daarbij diverse rollen binnen de Mediahuis Groep. Vanaf 2017 leidde hij de succesvolle integratie van TMG in de Mediahuis Groep en zorgde hij tevens voor een versterking van TMG’s operationele en financiële prestaties. 

− Richard McClean, INM’s Managing Director of Publishing voor Ierland, werd aangesteld als Chief Operations Officer (COO). Richard McClean was sinds maart 2018 verantwoordelijk voor het toezicht op de commerciële en redactionele teams en was daarvoor Managing Director van INM in Noord-Ierland, een functie waarbij hij de verantwoordelijkheid had over de noordelijke titels en digitale producten van de groep.

− Peter Vandermeersch, voormalig hoofdredacteur en directielid van de Nederlandse nieuwsmediagroep NRC Media, werd aangesteld als Publisher. In deze rol zal hij instaan voor de langetermijnstrategie van de nieuwstitels van INM. Hij zal toezien op de digitale transformatie van de nieuwsmerken van INM, de verdere ontwikkeling van haar papieren titels en de algemene merkpositionering. Peter Vandermeersch is al bijna drie decennia lang actief als journalist en bekleedde de functie van hoofdredacteur bij de Belgische krant De Standaard vooraleer hij in 2010 diezelfde rol opnam bij NRC. 

− Marc Vangeel, Richard McClean en Peter Vandermeersch vormen samen een nieuw opgericht Executive Committee, waaraan andere leden van het senior management van INM zullen rapporteren.

− Om de continuïteit te helpen verzekeren en de integratie van INM in de Mediahuis Groep te stroomlijnen, stemde Murdoch MacLennan ermee in om aan te blijven als voorzitter van de raad van bestuur van INM. 

− Ook Fionnuala Duggan, Kate Marsh en Len O’Hagan waren bereid om deel te blijven uitmaken van diezelfde raad van bestuur. De nieuwe leden die tot de raad van bestuur van INM benoemd werden, zijn Thomas Leysen, voorzitter van de raad van bestuur van Mediahuis, Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis Groep, Paul Verwilt, Chief Operating Officer van Mediahuis Groep en Marc Vangeel, de nieuwe CEO van INM. Catriona Mullane, John Bateson, Kieran Mulvey en Seamus Taaffe namen ontslag als bestuurder van INM.

Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis Groep: “We zijn verheugd dat de overname van INM succesvol is afgerond en dat we een organisatie binnen onze groep mogen  verwelkomen die  kan terugblikken op een lange staat van dienst in het leveren van hoogwaardige journalistiek in Ierland. We zijn Michael Doorly zeer erkentelijk voor zijn vele jaren dienst bij INM in verschillende hoedanigheden en willen hem vooral bedanken voor het werk dat hij de afgelopen jaren heeft geleverd aan het roer van INM, op een moment dat het bedrijf door een uitdagende overgangsfase ging. Ik wens hem dan ook alle succes toe in de toekomst. Ik weet dat Marc Vangeel, Richard McClean en Peter Vandermeersch er naar uitkijken om aan de slag te gaan met het management en het personeel en werk te maken van de verdere ontwikkeling en digitale transformatie van INM als toonaangevend Iers mediabedrijf. Ik wens hen dan ook veel succes in hun nieuwe functie. Tot slot wil ik graag Murdoch McLennan bedanken om in te gaan op onze vraag  om aan te blijven als voorzitter van de raad van bestuur. Zijn ervaring en kennis zullen ongetwijfeld bijdragen tot het toekomstige succes van de onderneming in haar transformatie naar een private speler.” 

Murdoch MacLennan, voorzitter van de raad van bestuur van INM: “Namens de raad van bestuur van INM ben ik blij dat deze overname nu is afgerond, dat de aandeelhouders in cash beloond zullen worden voor hun aandeelhouderschap en dat het bedrijf een boeiende toekomst tegemoet kan zien onder de vleugels van haar nieuwe eigenaar Mediahuis, een toonaangevende Europese mediagroep. Ik wil graag alle uittredende bestuursleden hartelijk danken voor hun engagement en niet-aflatende inzet voor INM en ik wens hen het allerbeste voor de toekomst. Het is een voorrecht om aan te blijven als voorzitter en toe te zien op de integratie van INM binnen Mediahuis. Ik ben er dan ook zeker van dat deze nieuwe stap in de geschiedenis van het bedrijf INM heel wat nieuwe operationele en digitale mogelijkheden zal bieden.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Mediahuis

 An Steylemans (Head of Group Communication bij Mediahuis)  +32 473 55 71 48
J.P. Morgan (Financieel adviseur van Mediahuis)
Dwayne Lysaght / Gian Piero Sammartano / David Connern +44 20 7742 4000