Azilpix

AZilPix is een spin off van de universiteit Hasselt en iMinds (nu IMEC), resulterend uit expertise opgedaan in bijna 15 kalenderjaar onderzoek en ontwikkeling aan het Expertisecentrum voor Digitale Media in Diepenbeek. AZilPix werd in December 2015 opgericht te Best, Nederland, door Jan Looijmans (voormalig vicedirecteur EMEA van Grassvalley te Breda), Philippe Bekaert (professor aan universiteit Hasselt), Michel De Wolf (DWESAM, voormalig CTO van EVS), Arjan Akkermans (van carrosserie Akkermans te Oud Gastel, een familiebedrijf opgericht in 1811 dat ondermeer OBVans bouwt), en AXON (TV broadcast technologiebedrijf te Gilze in Nederland).

AZilPix brengt een videocaptatiesysteem op de markt, genaamd Studio.One. Studio.One bestaat uit cameras, een server en software (Fig.1). De cameras zijn hoge resolutie (4K+) cameras die typisch (maar niet uitsluitend) uitgerust worden met fish eye lenzen of andere brede lenzen. Tot zes dergelijke cameras per server laten toe om een evenement te filmen vanuit verschillende standpunten, met voldoende breed zichtsveld en voldoende resolutie zodat niet alleen de keuze van een standpunt van waaruit het evenement weergegeven wordt, maar ook de uiteindelijke kadrering vanuit ieder standpunt, in naverwerking kan gebeuren. Het grote voordeel is dat het niet langer nodig is om vanuit ieder standpunt de actie te volgen tijdens de opname. Dat volgen van de actie kan nu ook na de keuze van een standpunt gebeuren door middel van keyframe animatietechnieken (“virtuele” cameras, Fig.2). Er wordt geen werk verspild aan het maken van kaders die de uiteindelijke montage niet halen. Het videoproductiesysteem laat zo toe om op een bijzonder kosteneffectieve manier multi‐camera registratie en videoproductie te realiseren: vaak kan een enkele operator de volledige multi‐camera captatie verzorgen. Ook de naverwerking kan door een enkele persoon gebeuren. Voorbeelden van toepassingen zijn het registreren van secondaire podia op muziekfestivals, optredens in culturele centra, kerkdiensten, visual radio, captatie van chirurgische ingrepen voor opleidingsdoeleinden, de captatie van tweede klasse voetbalwedstrijden of andere minder populaire sporten waarvoor de kosten van een gebruikelijke multi‐camera captatie niet over een voldoende groot publiek geamortiseerd kunnen worden, enzovoort. AZilPix Studio.One wil het inderdaad mogelijk maken om vele “second tier” evementen in beeld te kunnen brengen, waar dat vandaag de dag om kostenredenen niet gebeurt. Studio.One is echter niet beperkt tot deze scenarios, en kan ook in first tier evenementen extra camerastandpunten kosteneffectief mogelijk maken. Studio.One is niet alleen voor offline productie nuttig, maar heeft ook voordelen t.o.v. pan‐tilt‐zoom multicamerasystemen bij live gebruikt, en Studio.One kan ook vanop afstand bediend worden voor remote productie. Studio.One integreert 360 graden videocaptatie met conventionele videocaptatie, en bevat een module die live 360 graden stitching uitvoert aan 4K of hogere resolutie. Studio.One is een open system, voorzien van een krachtige API, dat gemaakt is om geintegreerd te worden in een productie‐omgeving of vaste installatie.

Meer informative over AZilPix en het Studio.One product zijn te vinden op de web site www.azilpix.com

De wereldwijde verdeling en eerstlijnsondersteuning van AZilPix Studio.One voor de TV broadcast markt gebeurt door AXON te Gilze.

 

AZilPix BV
Hercules 28
5126 RK Gilze
Nederland
www.azilpix.com

info@azilpix.com
+31 161 850 450