26/05/2016

6 genomineerde bedrijven voor de ‘Leeuw van de Export 2016’ zijn bekend

Twee van de zes genomineerde bedrijven zijn onze leden Eurofins Digital Testing Belgium en MediaGeniX. Proficiat!

Aucxis, Chemicar Europe, iText Group, Eurofins Digital Testing Belgium, MediaGeniX en Nelissen Steenfabrieken zijn de 6 genomineerde bedrijven voor de ‘Leeuw van de Export 2016’, de 15de editie van de fel begeerde exportprijs van Flanders Investment & Trade.

Op woensdag 29 juni maakt minister-president Geert Bourgeois in Brussel de 2 winnaars bekend: 1 in de categorie met maximaal 49 medewerkers en 1 in de categorie met 50 medewerkers of meer. De 6 genomineerden maken niet alleen kans op de prestigieuze trofee, de wedstrijd is ook een unieke kans om (inter)nationaal in de schijnwerpers te komen.

De 3 genomineerde bedrijven in de categorie ‘kleine ondernemingen’ (max. 49 werknemers)

Aucxis cvba (www.aucxis.com) uit Stekene (Oost-Vlaanderen) is gespecialiseerd in automatisering van industriële processen, vaak in nichemarktsegmenten. Zo is het bedrijf wereldmarktleider in de veil- en verkoopsystemen, of e-trade systems. Daarnaast produceert het ook procescontrolesystemen, die vooral voor de langetermijnbewaring van fruit worden ingezet. Aucxis exporteert naar bijna 60 landen wereldwijd. In 2015 realiseerden 47 medewerkers een omzet van ruim 6 miljoen euro. Ongeveer 74% daarvan kwam uit export.

Chemicar Europe nv (www.chemicar.eu) uit Zwijndrecht (Antwerpen) ontwikkelt, produceert en verkoopt verbruiksartikelen voor de carrosserie. Via lakdistributeurs en -fabrikanten worden deze producten verdeeld in 57 landen wereldwijd. Vorig jaar werd maar liefst 91% van de totale bedrijfsomzet –  bijna 16,1 miljoen euro –gehaald uit export. Voorlopig is Europa nog de belangrijkste afzetmarkt, maar het 28-koppige Antwerpse bedrijf beseft goed dat de toekomst buiten de Europese grenzen ligt. Chemicar Europe zette dan ook al eerste concrete stappen in India, China, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

iText Group nv (www.itextpdf.com) uit Gent (Oost-Vlaanderen) is een PDF-motor die in web- en andere softwaretoepassingen wordt ingebouwd om PDF-documenten te creëren, bewerken en verwerken. Zoals wel vaker het geval is met ICT-bedrijven, is de kmo van bij de start in 2008 een born global. Die koers bleef behouden en in 2015 had iText Group klanten in 64 landen, met een stevig overwicht buiten Europa. Zo komt het aandeel van export in de omzet op 98%. Wereldwijd telt het bedrijf 16 medewerkers, waarvan 9 in Vlaanderen. Samen draaiden ze een omzet van ruim 6,5 miljoen euro.

De 3 genomineerde bedrijven in de categorie ‘middelgrote en grote ondernemingen’ (50 werknemers of meer)

Eurofins Digital Testing Belgium nv (www.eurofins-digitaltesting.com) uit Diepenbeek (Limburg) gaf al van de eerste editie van de Leeuw van de Export blijk van potentieel. Toen wonnen ze immers in de intussen opgeheven categorie ‘Young Exporter’. Enkele overnames en naamsveranderingen later blijft de corebusiness dezelfde: het testen van software, embedded software, multimedia en digitale tv-toepassingen, sourcing en certificatie van industriestandaarden. In 2015 waren bij dit testhuis 88 medewerkers aan de slag. Van de omzet van bijna 9,1 miljoen euro kwam 62% uit export.

MediaGeniX nv (www.mediagenix.tv/en) uit Groot-Bijgaarden (Vlaams-Brabant) ontwikkelt en implementeert het geïntegreerde softwarepakket WHATS’On. Dat is een erg geavanceerd broadcast management system voor het beheer van radio-, tv- en online contentkanalen. Deze softwareoplossing wordt bovendien aangepast aan de noden van de klant. Intussen is MediaGenix een wereldspeler met klanten in Europa, het Midden-Oosten, de VS, Azië, Latijns-Amerika en Oceanië. De 76 medewerkers behaalden in 2015 een omzet van meer dan 21 miljoen euro. Daarvan werd 73% gerealiseerd in het buitenland.

Nelissen Steenfabrieken nv (www.nelissen.be/nl), een familiebedrijf uit Lanaken (Limburg), is mee bepalend voor het internationale succes van de klassieke Vlaamse baksteen. De fabrikant van gevelstenen- en oplossingen scheert internationaal hoge toppen en brengt zijn producten naar 26 landen binnen en buiten Europa. In deze sector is verre export minder evident. Toch komt een mooi aandeel van hun exportaandeel in de omzet (66%) uit niet-Europese landen. Nelissen Steenfabrieken stelt 53 personeelsleden tewerk. Samen zorgen ze voor een omzet van zo’n 26 miljoen euro.

Over de Leeuw

Met de Leeuw van de Export (www.leeuwvandeexport.be) bekroont Flanders Investment & Trade jaarlijks de exportsuccessen van Vlaamse bedrijven, om zo het levensbelang van export voor onze Vlaamse economie te onderstrepen. Aluvision, Pattyn Packing Lines, Agristo, HTMS, H.Essers, Medec, Waterleau, Skyline Communications, Orfit Industries, BEST: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die de titel in de wacht mochten slepen.

Op woensdag 29 juni reikt minister-president Geert Bourgeois de ‘Leeuw van de Export 2016’ uit in  het Hôtel de la Poste op de site van Tour & Taxis in Brussel. Het event gaat van start om 18u.