10/01/2022

Overname Aachener Verlagsgesellschaft door Mediahuis afgerond.

Mediahuis voortaan hoofdaandeelhouder van Medienhaus Aachen.

 

Aken/Antwerpen, 10 januari 2022 – Europese mediagroep Mediahuis heeft de overname van het Duitse Aachener Verlagsgesellschaft (AVG) succesvol afgerond. De Duitse mediagroep maakt voortaan voor 100% deel uit van Mediahuis dat hiermee ook hoofdaandeelhouder (70%) wordt van AVG’s dochteronderneming Medienhaus Aachen GmbH, uitgever van de kranten Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten.

De overname van Aachener Verlagsgesellschaft kadert binnen de groeiambitie van Mediahuis dat verder wil evolueren als toonaangevend Europees mediaspeler. Voor de mediagroep die zich de voorbije jaren ontwikkelde in België, Nederland, Ierland en Luxemburg, is de uitbreiding naar het Duitse Noordrijn-Westfalen een logische volgende stap. De Duits-Nederlandse grensregio (Euregio) sluit geografisch aan bij de bestaande Mediahuis-activiteiten. Bovendien bieden de sterke merken van AVG een mooie toegevoegde waarde aan het Mediahuis-portfolio.

 

De intrede van Mediahuis als grootste aandeelhouder, zal Medienhaus Aachen in staat stellen om haar digitale transformatieproject te versnellen, haar onafhankelijke regionale journalistiek verder te versterken en haar positie in de regio Aken, Düren en Heinsberg succesvol te bestendigen.

 

De verdere digitale transitie van de Duitse mediagroep zal gebeuren in samenwerking met het huidige management van Medienhaus Aachen, verder bouwend op de expertise en het talent van haar medewerkers. Andreas Müller die sinds 2008 aan het hoofd staat van Medienhaus Aachen, blijft als CEO het directieteam leiden.

 

Gert Ysebaert, CEO Mediahuis groep: “Ik ben bijzonder blij dat de overname van Aachener Verlagsgesellschaft succesvol is afgerond en dat we onze Duitse collega’s mogen verwelkomen in onze groep. Samen met hen en het management van Medienhaus Aachen gaan we bouwen aan een succesvolle en duurzame toekomst. Leren van elkaar en elkaar versterken is hierbij onze drijfveer. Mediahuis gelooft onvoorwaardelijk in de kracht van sterke en onafhankelijke journalistiek. De kennis en expertise van beide partijen, in combinatie met de synergievoordelen die Mediahuis als groep kan bieden, zullen de mediamerken van Medienhaus Aachen verder versterken binnen de huidige digitale context. Ik kijk ernaar uit om samen met Andreas Müller en zijn team deze regionale journalistiek op een duurzame manier in de Noordrijn-Westfaalse samenleving te verankeren.”

 

Andreas Müller, CEO Medienhaus Aachen: “De toetreding van Mediahuis luidt een nieuw tijdperk in voor Medienhaus Aachen. In de afgelopen jaren lieten wij ons bij de ontwikkeling van journalistieke strategieën al inspireren door verschillende Mediahuis-merken zoals NRC. Nu zijn wij verheugd om als eerste Duitse mediagroep toe te treden tot de Mediahuis-familie. De ervaring die het internationale Mediahuis-netwerk ons zal brengen, zal ons helpen om onze merken verder te ontwikkelen en ervoor zorgen dat wij onze verantwoordelijkheid binnen onze samenleving, zoals vastgelegd in de grondwet, kunnen blijven waarmaken met onze sterke regionale identiteit en journalistieke onafhankelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat onze lezers hier beter van zullen worden.”

 

Medienhaus Aachen is als toonaangevende mediagroep actief in de regio Aken, Düren en Heinsberg (Noordrijn-Westfalen). Naast het uitgeven van de kranten Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten omvat het portfolio van Medienhaus Aachen ook print, digitale media, radio, logistiek, beurzen en postdiensten. Medienhaus Aachen stelt 400 personeelsleden (exclusief distributie) te werk en realiseert een jaarlijkse omzet van €80 mio.

 

Mediahuis bouwde sinds haar oprichting in 2013 een sterk gediversifieerd portfolio van nieuwsmedia en digitale merken uit. De afgelopen jaren boekte de groep aanzienlijke vooruitgang in de digitale transformatie van haar nieuwsmerken. Mediahuis implementeert met succes betaalmuren en digitale abonnementsdiensten op haar nieuwssites, gedreven door een optimale klantervaring, in combinatie met sterke en onafhankelijke journalistiek. De nationale en regionale nieuwstitels van Mediahuis voorzien dagelijks meer dan 10 miljoen lezers van nieuws, zowel online als via de gedrukte krant. Samen met de zowat 4.300 medewerkers realiseert Mediahuis een jaarlijkse omzet van meer dan een miljard euro.