10/05/2019

De verspreiding van de mediamerken van Roularta Media Group stevig verankerd dankzij doorgedreven abonnementenpolitiek voor zowel print als digitaal

De jarenlange  abonnementenpolitiek van Roularta Media Group gecombineerd met een doorgedreven werving via de digitale kanalen zorgt voor interessante perspectieven voor de betaalde verspreiding van haar mediamerken. Plus Magazine, het maandblad voor de vijftigplussers noteert een stevige stijging met 6,14% in een dalende magazinemarkt (-6,16%). Het aantal digitale abonnementen van de nieuwsmagazines evolueert sterk positief. Libelle blijft in de top 3 van de grootste weekbladen in Vlaanderen. De Free Press titels garanderen een massale verspreiding in Vlaanderen.

Het CIM heeft de nieuwe brand reports gepubliceerd met de cijfers van de betaalde verspreiding van zowel dagbladen als magazines. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de betaalde verspreiding van print abonnementen enerzijds en via digitale abonnementen anderzijds.
Dit onderscheid gaat intussen niet meer op voor de nieuwsmagazines.

Voor Roularta Media Group tekent zich een grote divergentie af tussen de nieuwsmagazines, de women brands en de kranten.

Maar eerst het absolute buitenbeentje: Plus Magazine!
De topper inzake verspreiding in de Roularta-portefeuille is Plus Magazine, het maandblad voor de actieve 50-plusser, die een ongeziene stijging van 6,14% neerzet en het enige magazine in België is dat groeit! Plus Magazine heeft een betaalde verspreiding van 116.595 print exemplaren die volledig verantwoordelijk zijn voor deze unieke groei.

Dit resultaat is te danken aan belangrijke inspanningen van de uitgever zowel op het vlak van abonnementenwerving, redactionele positionering en marketing initiatieven. Zo tooit dit maandblad zich in een compleet nieuw, aantrekkelijk jasje vanaf 23 mei. Bovendien staat er dit najaar eveneens een groot evenement rond financiële zaken gepland. Plus Magazine wordt uitgegeven door SPB (Senior Publications Belgium), de joint-venture tussen Roularta Media Group en Bayard Presse.

Nieuwsmagazines groeien digitaal
De nieuwsmagazines Knack, Le Vif/L’Express, Trends/Trends-Tendances en Sport/Voetbal-Foot Magazine, de titels uit het R News pack, evolueren naar een veel grotere totaal verspreiding dankzij de “New Deal”.
In de recente CIM groeide het aantal “digital only” abonnementen met 33% voor Le Vif/L’Express, 31% voor Knack, 24% voor Trends-Trends/Tendances en 19% voor Sport/Voetbal-Foot Magazine. In totaliteit, abonnementen “print+digital”, evolueren deze magazines mee met de markt die een daling van 6,16% optekent met uitzondering van Knack die een kleinere daling van 3,5% in print abonnementen kent.

Het onderscheid tussen print- en digitale abonnees gaat sinds begin 2019 niet meer op voor de nieuwsmagazines, want alle “print”-abonnees zijn ook digitale abonnees.
En dankzij de “New Deal” van Knack en Trends, Le Vif en Trends (F) hebben alle abonnees nu digitale toegang tot de 6 Belgische nieuwsmagazines : Knack, Trends en Sportmagazine, Le Vif/L’Express, Trends (F) en Sportmagazine (F). Dat betekent dat zij de 6 bladen digitaal kunnen lezen op smartphone, tablet en pc en dat zij toegang hebben tot de archieven en websites, plus-zone voor de abonnees inbegrepen. Dat zorgt voor een grote groei van het aantal digitale lezers.

Roularta Women Brands behouden hun marktpositie
Feeling
trotseert de neerwaartse trend en blijft stabiel met 0,29% voor print+digitaal. In het zuiden evolueert de Franstalige tegenhanger GAEL mee met de markt van de maandbladen, t.t.z. een daling van 4,40% (marktgemiddelde -4,84% print+digital).

Libelle blijft één van de grootste magazinemerken in Vlaanderen met een plaats in de top drie dankzij een verspreiding van 152.752 (print+digital) maar daalt mee met de markt van de weekbladen (-7% t.o.v. 6,16% marktgemiddelde). De Franstalige tegenhanger Femmes d’Aujourd’hui volgt dezelfde markttrend.  Globaal gezien daalt Flair meer in het noorden dan in het zuiden.

Na de overname van deze mediamerken vorige zomer investeert Roularta nu intensief in de werving van  abonnementen voor zowel Flair NL+FR, Libelle, Femmes d’Aujourd’hui, Feeling en GAEL. Deze inspanningen vertalen zich voorlopig in hoopgevende cijfers die een stijgende trend inluiden die zich wellicht in de volgende publicatie zal vertalen in een positieve evolutie.

Roularta kranten garanderen een massale verspreiding van meer dan 3 miljoen exemplaren
De free press titels van Roularta verspreiden in Vlaanderen samen wekelijks 3.256.982 exemplaren. Ze kunnen bogen op een positieve evolutie van 8% dankzij de sterk verhoogde verspreiding van Deze Week (+25%) die meer dan 2,5 miljoen exemplaren in Vlaanderen telt.

De Zondag blijft stabiel (-2,5%) met een verspreiding van bijna een half miljoen exemplaren elke zondag bij Vlamingen.

Steps wordt op 237.611 exemplaren in Vlaanderen verspreid en  blijft  de grootste oplage hebben binnen alle magazinemerken in België die zich tot vrouwen richten.

Het betaalde weekblad KW (Krant van West-Vlaanderen) compenseert de marktconforme daling in print met 6% ruimschoots dankzij de stijging van 8% in digitale abonnementen. KW garandeert op die manier in print + digitaal een aanzienlijke betaalde verspreiding van 57.117 in één enkele provincie: West-Vlaanderen.