08/12/2020

VRT stimuleert media- en cultuurinnovatie op digitale editie Media & Culture Fast Forward 2020

Van maandag 14 tot en met woensdag 16 december

Dinsdag 8 december – Hoe kunnen de media- en cultuursector zichzelf heruitvinden in de huidige maatschappij? Dat is de centrale vraag op de digitale editie van Media & Culture Fast Forward 2020. Onder de noemer ‘Ctrl Act Del’ nodigen de VRT en het Departement Cultuur, Jeugd en Media makers, doeners en denkers uit om zich te laten inspireren door de huidige uitdagingen en samen innovatie mogelijk te maken. Ruim 6.000 professionals, creatievelingen, ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers schreven zich al in voor deze reboot in de media- en cultuursector.

Integraal digitaal met de hele sector

Media & Culture Fast Forward is hét inspiratie- en netwerkfestival over de toekomst van media en cultuur in Vlaanderen en daarbuiten. Het festival biedt een platform voor nieuwe ideeën en brengt de Vlaamse media-, cultuur- en technologiesector met elkaar en met internationale vernieuwers in contact. Want samenbrengen en -werken versterkt zowel de publieke omroep als de sector zelf.

Dit jaar gaat het festival voor het eerst helemaal digitaal en draait alles rond ‘Ctrl Act Del’. De focus ligt op hoe we kunnen verrijzen en stilstaan bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in de heropstart. Meer dan 20 interactieve sessies en 75 sprekers gidsen professionals, ondernemers, creatievelingen, onderzoekers en beleidsmakers doorheen de uitdagingen en opportuniteiten die daarmee gepaard gaan.

Fredo De Smet, curator Media & Culture Fast Forward: “Het vaccin is in zicht, er is licht aan het einde van de tunnel. Gaan we terug naar normaal? Of werken we aan een nieuw verhaal?”

Ook dit jaar mag Media & Culture Fast Forward heel wat grote namen verwelkomen. Tekenen present: Joachim Pohlmann (Kabinet Cultuur), Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad), ondernemer Peter Hinssen, professor en econoom Mariana Mazzucato, Nathalie Rahbani (DPG Media), Eli Sessions (BBC), Jan Bruyneel (KBC), regisseur Hans Van Nuffel en theatermaker Jaouad Alloul.

Ontdek hieronder enkele highlights op Media & Culture Fast Forward 2020.

Het volledige programma vind je hier.

CEO-debat over de Vlaamse Netflix

Hoe wapenen we ons tegen buitenlandse platformen? Die vraag hield de Vlaamse mediasector lange tijd bezig. Mediahuis, DPG Media, Telenet en de VRT sloegen de handen ineen en vonden het antwoord: door samen te werken en te schalen. De CEO’s van deze vier grote, Vlaamse (media)bedrijven gaan in debat over de Vlaamse Netflix en de toekomst van de mediasector. Ben Van Alboom praat met Frederik Delaplace (VRT), Kris Vervaet (DPG Media), John Porter (Telenet) en Gert Ysebaert (Mediahuis) over hoe dit initiatief de mediasector vooruit kan helpen.

Vlaamse canon met Joachim Pohlmann

Er was veel te doen over de ‘Vlaamse canon’ toen die werd aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord, maar hoe zit het daar nog mee? De centrale gast van deze sessie is niemand minder dan pleitbezorger van dienst Joachim Pohlmann. Hoe kunnen we vanuit Vlaanderen de wereld veroveren? Kan de canon een instrument zijn hierin? Of is dat een nostalgische denkwijze?

Creativiteit in digitale tijden

Media & Culture Fast Forward wil samen met het publiek het concept creativiteit herdenken. Is het iets puur menselijks of kan ook AI creatief uit de hoek komen? Wat betekent auteurschap wanneer een machine of het publiek het werk doet? Creatives die niet enkel de tools, maar ook de cultuur van digitalisering omhelzen, krijgen het woord. Van de participatieve creativiteit van Studio Moniker tot de AI-kunst van Alexander Reben, gemodereerd door Klara-nethoofd Chantal Pattyn.

Duurzaamheid bij fictiereeksen

De gezondheidscrisis en de klimaatproblematiek beheersen de media. Maar zijn de media- en filmsector zelf voldoende bewust van hun eigen impact? Hoe zwaar is de ecologische voetafdruk van filmproducties? Wat kunnen schrijvers, makers en filmfondsen zoals het VAF betekenen? Media & Culture Fast Forward zoekt het antwoord samen met moderator Nic Balthazar, Riet De Prins (VRT) en Tim Wagendorp (VAF).

Jezelf heruitvinden met Ivo Van Hove en Anne Teresa De Keersmaecker

Begin dit jaar ging de musical West Side Story in een herwerkte versie van Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker in première. De Broadway-klassieker werd door het duo de 21ste eeuw ingeloodst. Tijdens dit gesprek praat Friedl’ Lesage met de gerenommeerde toneel- en operaregisseur en de choreografe over hun voorstelling, de samenwerking en beeldtaal. Hoe loopt hun leven als maker? Hoe slagen ze erin om zichzelf constant heruit te vinden? Welke lessen trokken zij uit dit vreemde jaar?

Media & Culture Fast Forward: van maandag 14 tot en met woensdag 16 december. Inschrijven kan via https://mediafastforward.be/programma/.